Hun verhaal

De persoonlijke verhalen van de vrouwen die hebben meegedaan aan de campagne:

“Augustus 2008: diagnose agressieve vorm van borstkanker, angst, verdriet, boosheid. 16 september: laatste voorstelling, ik ben operazangeres. 17 september: operatie. Met een traan maar ook met een lach de operatiekamer in, wakker worden, alles is goed gegaan, weer wegzakken, wakker worden, kijken onder de dekens, ziet er goed uit, weer wegzakken, wakker worden, voorzichtig een toonladder zingen, stem doet het ook nog. Dan komt het chemotraject, erger dan de kwaal: haar weg, wenkbrauwen weg, wimpers weg, wat een ellende! Dan gaat het beter, nou ja, nú. Na een lange weg van pijn en verdriet ben ik er weer en per 1 september 2009 ben ik back on stage.”

“Ik voel me zeer vereerd om met deze foto’s aan andere vrouwen te laten zien dat je na borstkanker nog steeds een heel mooie vrouw kunt zijn! In mijn geval dankzij twee huidsparende operaties. Het voelt als een medisch wonder! Ik sta nu breder, sterker en positiever in het leven. Mijn motto: je hebt geen invloed op wat je overkomt, maar wel op wat je ermee doet.”

“Als het goed is krijg je in elk ziekenhuis en van iedere arts een overzicht van álle reconstructiemogelijkheden – ook als het eigen ziekenhuis die zelf niet allemaal aanbiedt. Van de behandeling die voor mij ideaal was, hoorde ik toevallig op een congres. Daarna vereiste het nog wat lobbywerk om op de enige plek waar ze deze techniek toepassen een operatie voor elkaar te krijgen. Dit awarenessproject vind ik daarom erg belangrijk. Vrouwen met borstkanker moeten weten wat mogelijk is en waar ze recht op hebben. Je hóéft je niet elke dag bewust te zijn van de effecten van borstkanker, met ‘losse’ protheses te klungelen en hoge shirtjes te dragen. Met een reconstructie zie je zelfs in bikini en lingerie niets van wat er is gebeurd. Door mijn reconstructie, die prachtig is uitgevoerd, heb ik weer helemaal een ‘vrouwelijk’ lichaam.”

“Zo’n periode kent verdrietige maar ook hele mooie momenten. Positief blijven heeft mij erg geholpen.”

“Bekendheid geven aan het onbekende en krachten bundelen voor anderen. Meedoen aan deze sessie betekende voor mij herkenning en acceptatie: dit ben ik! Dit zijn wij. Krachtige vrouwen die heel sterk kiezen voor het leven, bewust en intens. Het leven is NU.”

“Ongelofelijk dat ik er toevallig en gelukkig net op tijd door een vriendin op werd gewezen dat er borstreconstructies ‘bestaan’… Zo zou het natuurlijk niet moeten gaan. Ik hoop dat ik op deze manier de ‘vriendin’ voor iemand anders kan zijn… Terugkijkend op een intense periode kan ik veel zeggen, maar het belangrijkste is dat ik iets wilde doen! Omdat er geen beeldmateriaal was van reconstructies voor donkere vrouwen heb ik mijn traject van A tot Z laten documenteren. Ik hoop hiermee een kleine bijdrage te kunnen leveren voor de vrouwen die helaas nog met deze ziekte in aanraking gaan komen.”
 
“Ook al heb je kanker gehad, dat betekent niet dat je zielig bent of een slachtoffer. In tegendeel: het maakt je sterker. En als je beseft dat het iedereen kan overkomen, jong of oud, mooi, dik of lelijk,dan realiseer je je nogbeter wat je te doenstaat: genieten, genieten en nog eens genieten. De ontmoeting met de andere vrouwen die hetzelfde haddenmeegemaakt, was voor mij een bewijs dat de ziekte behalve verdriet, ook een ongelofelijke kracht losmaakt bij vrouwen. Dit vond ik mooi om te zien. Mensen ‘prijzen’ mij vaak dat ik zo sterk ben en ik vond het bijzonder om precies diezelfde kracht bij de anderen te zien. Dat bindt enorm en maakt dat je je nog krachtiger voelt.”

“In 2007 kreeg ik borstkanker, ik was toen 27 jaar. Een borstsparende operatie, 33 bestralingen en zes chemokuren later heb ik laten testen of ik erfelijk belast ben met deze ziekte. Ik bleek draagster te zijn van het BRCA1-gen, en dat betekent 60 – 80% kans op borstkanker. De keuze om mijn borsten preventief te laten weghalen was snel gemaakt. Ik wilde niet nóg een keer ziek worden. In augustus 2008 is de eerste operatie uitgevoerd. In mei van dit jaar was de laatste operatie. Ik heb ‘nieuwe’ borsten die mij niet meer ziek kunnen maken. Ik heb geen angst meer en voel me nog steeds 100% vrouw. Ik heb alle respect voor vrouwen die ervoor kiezen om geen borstreconstructie te laten uitvoeren, maar ik ben zelf erg blij met de stap die ik heb gezet.”

“Uit eigen ervaring ben ik mij zeer bewust van het belangrijke doel van deze campagne: volledige informatie en keuzes bij behandeling van borstkanker voor alle vrouwen. Het is nu drie jaar geleden dat ik ben geopereerd voor borstkanker en direct een borstreconstructie heb gekregen. Vandaag ben ik zeven maanden zwanger, ik voel me sterk en gelukkig!”

“Ik vind het belangrijk dat vrouwen weten wat de opties zijn voor borstreconstructie bij borstkanker. Zelf ben ik goed voorgelicht en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hoop dat ik door mee te doen aan deze campagne, bij kan dragen aan een bewustwordingsproces. Ik ben erg blij met de foto’s: zo puur, genietend van de zon, de zomer, het leven. Het is fijn om mijn dochter dat positieve mee te kunnen geven. Daar ben ik trots op.”

‘Leven is het meervoud van lef’, aldus Loesje. “Lef heb ik, en al deze vrouwen met mij, getoond. In meer dan meervoud. Door te kiezen voor het leven. Zonder de mogelijkheden van een directe reconstructie zou dit vele malen moeilijker zijn geweest.”

“Op een goed moment stond voor mij als een paal boven water dat ik niet ziek wilde worden. De onzekerheid dat de ziekte misschien terugkomt, de tol die het eist van je familie, de abrupte stilstand van je carrière, de angst dat je het niet overleeft en de inbreuk op je zelfvertrouwen en vrouwelijkheid. Als je je dat realiseert, is de keuze voor een preventieve operatie opeens logisch en bijna makkelijk. Een halfjaar geleden ben ik geopereerd en ik heb hier nog geen dag spijt van gehad. Het bizarre is dat ik me bijna extra vrouwelijk voel en dat dus ook uitstraal. Ik kan er stiekem van genieten dat niemand weet wat er onder mijn T-shirt zit, maar dat iedereen het er prachtig uit vindt zien. Dat ik de rest van mijn leven niet meer over borstkanker hoef na te denken is heel bevrijdend. Ik deel dit dan ook graag met andere vrouwen in deze situatie.”

Be Sociable, Share!